Żywienie w chorobie nowotworoweji


Istotne w żywieniu osób z chorobą nowotworową jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości energii i białka, składników potrzebnych do regeneracji organizmu. Chory leczony onkologicznie powinien spożywać nawet 6-8 posiłków dziennie. Źródłem przeciwutleniaczy, błonnika, witamin i minerałów są owoce i warzywa, dlatego należy jeść je w ilości około 500 g dziennie.

Żywienie w chorobie nowotworoweji

Istotne w żywieniu osób z chorobą nowotworową jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości energii i białka, składników potrzebnych do regeneracji organizmu. Chory leczony onkologicznie powinien spożywać nawet 6-8 posiłków dziennie. Źródłem przeciwutleniaczy, błonnika, witamin i minerałów są owoce i warzywa, dlatego należy jeść je w ilości około 500 g dziennie.

Błonnik znajduje się także w razowym pieczywie, kaszach, brązowym ryżu i makaronach. Trzeba dodawać do potraw olej z oliwek, lniany i rzepakowy – zwiększają wartość kaloryczną posiłków oraz dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają utracie ogólnej masy ciała. Warto sięgać także po orzechy i nasiona np. słonecznik.

Mięso, ryby, jaja i rośliny strączkowe dostarczą pełnowartościowe białko. Na szczególna uwagę zasługują jednak ryby, bowiem stanowią kolejne źródło NKT omega-3. Dietetycy zalecają jedzenie 2 porcji ryb tygodniowo. Koniecznie należy uzupełnić dietę o produkty mleczne, szczególnie jogurty, kefiry i twarogi, ponieważ wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit – zapewnia to prawidłowe wchłanianie składników pokarmowych z pożywienia.

Koniecznie trzeba zwrócić uwagę na nawodnienie organizmu – ważne by wypijać odpowiednią ilość płynów w postaci wody mineralnej, herbat ziołowych i owocowych, co pozwala usunąć toksyny. W przypadku nowotworów piersi i jajnika zaleca się dietę niskoenergetyczną, z uwagi na możliwość niekontrolowanego tycia. Z kolei w chorobach nowotworowych żołądka należy unikać ostrych przypraw, pokarmów twardych i gorących.

© 2014