Dieta w chorobie jelita grubego


Objawami typowymi w zapaleniu jelita grubego są nawracające biegunki z domieszką krwi w stolcu. Chory oddaje stolce wielokrotnie w ciągu doby, mogą pojawić się objawy ogólne, takie jak gorączka i niedokrwistość. Okresowo objawy mogą cofać się lub łagodnieć, jednak zachowanie odpowiedniej diety jest konieczne przez cały czas.

Dieta w chorobie jelita grubego

Objawami typowymi w zapaleniu jelita grubego są nawracające biegunki z domieszką krwi w stolcu. Chory oddaje stolce wielokrotnie w ciągu doby, mogą pojawić się objawy ogólne, takie jak gorączka i niedokrwistość. Okresowo objawy mogą cofać się lub łagodnieć, jednak zachowanie odpowiedniej diety jest konieczne przez cały czas.

Wprowadzona dieta powinna uwzględniać potrawy nie pozostawiające resztek, które mogłyby drażnić jelita. Wszystkie pozostałości w jelitach muszą być wydalane.

Jednak w okresach zaostrzeń choroby należy stosować tzw. dietę kosmonautów, inaczej dietę bezresztkową, ponieważ wówczas wszystkie składniki pokarmowe są wchłaniane już wcześniej, w jelicie cienkim.

W okresach złagodzenia objawów chorobowych dieta nie musi być tak rygorystycznie przestrzegana, jednak należy ograniczyć ilość spożywanego błonnika. Błonnik nie jest trawiony w układzie pokarmowym człowieka. Konieczne jest w tym celu wykluczenie z diety warzyw i owoców, ciemnego pieczywa, grubych kasz.

Świeże warzywa i owoce można zastąpić sokami. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu na kalorie powinno być jednak zachowane, w tym celu należy zwiększyć spożycie białka do około 1,3 g/kg masy ciała w ciągu doby.

Zaparcie stolca jest powszechną dolegliwością wielu ludzi. Zazwyczaj jest ono wynikiem zmian czynnościowych jelita grubego, czyli atonii. Problem może rozwiązać spożywanie potraw zawierających duże ilości substancji resztkowych, a więc m.in. błonnika.