Składniki pokarmowe


Węglowodany, czyli cukry dzielimy na proste i złożone – stanowią główne źródło energii dla człowieka. Podczas procesu trawienia wszystkie węglowodany, poza błonnikiem, rozkładane są do cukrów prostych. Ich głównym źródłem są owoce i cukier biały.

Składniki pokarmowe

Węglowodany, czyli cukry dzielimy na proste i złożone – stanowią główne źródło energii dla człowieka. Podczas procesu trawienia wszystkie węglowodany, poza błonnikiem, rozkładane są do cukrów prostych. Ich głównym źródłem są owoce i cukier biały.

Przetwory zbożowe, ziemniaki, ryż i warzywa zawierają cukry złożone. Szczególnie cenne jest pieczywo razowe, kasze gruboziarniste, płatki zbożowe.

Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem pożywienia, dlatego niezużyte w organizmie prowadzą do nadwagi i rozwoju miażdżycy. Do artykułów zawierających prawie wyłącznie tłuszcze należą: masło, margaryna, smalec, olej, słonina. W mniejszej lub większej ilości występują także we wszystkich produktach białkowych – mięso, nabiał.

Białko jest zawarte w produktach zwierzęcych – jaja, przetwory mleczne, ryby, mięso oraz produkty pochodzenia roślinnego. Białko powinno stanowić 15-20% zapotrzebowania dziennego.

Warzywa zawierają węglowodany i dużą ilość błonnika. Najlepiej spożywać je do każdego posiłku. Najbardziej wskazane są kalafior, kiszona kapusta, ogórki świeże i kiszone, pomidory, rzodkiewki, sałata, szpinak. Warzywa korzystnie jest przyrządzać bez tłuszczu, gotując je w wodzie lub na parze. Do surówek dobrze jest dodawać oliwę, kefir lub jogurt.

Owoce zawierają cukry proste, witaminy i składniki mineralne. Należy je spożywać codziennie w kilku porcjach. Przetwory mleczne także należy spożywać każdego dnia, przy czym korzystniej jest wybierać te zawierające mniej tłuszczu.

Mięso, drób, ryby dostarczają dużą ilość potrzebnego białka. Korzystnie jest jeść mięsa gotowane, chude np. kurczak, indyk, wołowina, cielęcina.