Sposób odżywiania


Wraz w postępem cywilizacji chętniej korzystamy z barów, niestety jakość i zawartość składników odżywczych obecnych w takich posiłkach pozostawia wiele do życzenia. Nie bez powodu mówi się o śmieciowym jedzeniu. Przede wszystkim są one bardzo kaloryczne i zawierają niezdrowe tłuszcze nasycone oraz niskiej jakości węglowodany. Popijane słodkimi, gazowanymi napojami zapychają żołądek i dają złudzenie uczucia sytości.

Sposób odżywiania

Wraz w postępem cywilizacji chętniej korzystamy z barów, niestety jakość i zawartość składników odżywczych obecnych w takich posiłkach pozostawia wiele do życzenia. Nie bez powodu mówi się o śmieciowym jedzeniu. Przede wszystkim są one bardzo kaloryczne i zawierają niezdrowe tłuszcze nasycone oraz niskiej jakości węglowodany. Popijane słodkimi, gazowanymi napojami zapychają żołądek i dają złudzenie uczucia sytości.

Zawarta w nich niewielka ilość warzyw powoduje brak wystarczającej ilości witamin i mikroelementów, a także błonnika, który pełni rolę przy trawieniu pokarmów. Dodatkowa duża ilość soli decyduje o jej szkodliwym wpływie na nasze zdrowie. Półprodukty dostępne w sklepach zawierają wiele związków chemicznych – konserwantów, syntetycznych substancji koloryzujących, smakowych i zapachowych. Długotrwałe jedzenie produktów wysoko przetworzonych wpływa niekorzystnie na zdrowie. Przyrost wagi ciała, podwyższony cholesterol, wzrost poziomu cukru we krwi, kłopoty z wątrobą prowadzą do otyłości, chorób wieńcowych i serca, miażdżycy.

Unikać należy produktów z długim terminem pożycia, bo zawierają wiele substancji konserwujących, spulchniających, przeciwpleśniowych, sztucznych barwników, przeciwutelniaczy, substancji żelujących. Organizm dorosłego człowieka radzi sobie z tą chemią, lecz organizm dziecka gorzej. Dlatego lepiej wybierać produkty mniej przetworzone – owoce i warzywa, kasze, oliwę, masło i mięso, które samemu przyprawia się w domu. Zamiast słodyczy lepiej pić soki, najlepiej własnoręcznie przygotowane.