Dieta w chorobie tarczycy
Do spowolnienia przemiany materii dochodzi przy niedoborze hormonów tarczycy, które sterują tym procesem i wypływają na prace układu nerwowego. Jest to stan tzw. niedoczynności tarczycy, którego objawy to odczucie zmęczenia, senność, bóle głowy, zaparcia, wypadanie włosów, suchość skóry i uczucie zimna. Niedoczynność tarczycy leczy się poprzez podawanie brakującego hormonu oraz przez stosowanie odpowiedniej diety.
Jednym z najważniejszych pierwiastków wpływających na prawidłową pracę tarczycy jest jod, który produkują hormony trójodotyronina i tyroksyna. Niedobór tego pierwiastka może prowadzić do choroby, której konsekwencją jest przerost gruczołu tarczycy i powstanie wola, zaburzenia płodności, opóźnienia w rozwoju fizycznym i umysłowym.
Niedobory jodu występują w południowej części Polski, dlatego niedobory tego pierwiastka uzupełnia się poprzez jodowanie soli kuchennej. Najwięcej zawierają go jednak ryby morskie. W pożywieniu istnieje jednak wiele innych substancji, które utrudniają wykorzystanie jodu zawartego w powietrzu oraz syntezę hormonów. Są to siarkocyjaniny, a ich źródłem jest kapusta, brokuły, brukselka, kalafior oraz hemaglutaniny, których źródłem są nasiona roślin strączkowych. Zatem osoby mające problem z tarczyca powinny unikać tych warzyw. Niewskazane są również orzeszki ziemne.
Podaż białka powinna pokrywać 15% zapotrzebowania na energię. Bogatym źródłem białka jest mięso drobiowe, ryby, nabiał i napoje mleczne. Należy dbać o odpowiednią ilość składników mineralnych – żelaza, magnezu, potasu, selenu i cynku. Niedobór tych pierwiastków powoduje nieprawidłową przemianę hormonów.