Dieta cukrzycowa


Alkohol jest dla chorych na cukrzycę bardzo szkodliwy. Większa ilość alkoholu zaburza pracę wątroby co grozi głębokim niedocukrzeniem. Spożycie 20 g/dobę alkoholu przez kobietę i 30 g/dobę przez mężczyznę nie musi prowadzić do pW żywieniu chorych na cukrzycę powinny znaleźć się produkty zawierające włókna pokarmowe (błonnik).

Dieta cukrzycowa

Alkohol jest dla chorych na cukrzycę bardzo szkodliwy. Większa ilość alkoholu zaburza pracę wątroby co grozi głębokim niedocukrzeniem. Spożycie 20 g/dobę alkoholu przez kobietę i 30 g/dobę przez mężczyznę nie musi prowadzić do pW żywieniu chorych na cukrzycę powinny znaleźć się produkty zawierające włókna pokarmowe (błonnik).

Pochodzą one z roślin i wpływają na zmniejszenie stężenia glukozy i zawartości kwasów tłuszczowych we krwi. Produkty bogate w błonnik to otręby, gotowany groch i fasola, pieczywo pełnoziarniste, warzywa i owoce. Węglowodany złożone powinny dostarczać 45-50% wartości energetycznej (kalorii) spożywanych posiłków.

Białko powinno dostarczać około 15-20% wartości energetycznej. Mięso można zastąpić częściowo roślinami strączkowymi (fasola, groch), które są cennym źródłem białka, zawierają mniej tłuszczu i więcej włókna pokarmowego. Tłuszcze powinny dostarczać 30-35% wartości energetycznej pożywienia. Zaleca się tłuszcze roślinne w postaci oleju rzepakowego, oliwy, oleju słonecznikowego i sojowego. Tłuszcze zwierzęce należy ograniczać ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Podstawę piramidy żywienia powinny stanowić produkty zbożowe, zawierające węglowodany – dzięki temu dostarcza się organizmowi wszystkich składników.

Słodycze znacznie podnoszą poziom cukru we krwi, więc tylko przy wyjątkowych okazjach można pozwolić sobie na małą porcję. Odnosi się to pogorszenia wyrównania cukrzycy. Alkohol ma także dużo kalorii.